Lariekoek: een oud recept van biest

Leroy Holsteins en Jerseys  

Boerderij de Heerlijkheid

Jersey KendraLeroy Adrienne 31

Lariekoek - Biestkoek:


Naast het wellen van biest is er nog een lekker recept voor bereiding van biest.

Het heet "Lariekoek". Geen idee waarom, zal wel iets van vroeger zijn?
Door de specifieke eigenschappen van biest ontstaat er een soort taart,
zonder verdere toevoegingen. Dus 100% biest.
biest door de theedoek
Om te beginnen moet de biest door een grof geweven theedoek om evt. vuil eruit te filteren.
Wij doen dat al voor u. Maar heeft u de biest van elders, dan toch even door de theedoek.

Op de foto een ovenschaal met doorsnede 20 cm.
Waarschijnlijk is een springvorm makkelijker om later mooie punten te kunnen snijden van
de lariekoek.
biest gaat in de oven
Omdat ik nergens een goede beschrijving kon vinden van dit oeroude recept,
ben ik het zelf gaan proberen:
Heteluchtoven op 100 graden instellen.
Halve liter biest in de ovenschaal.
Na 30 minuten in de oven is de temperatuur van de biest 60 graden.
Biest gaat pas van samenstelling veranderen tussen de 65 en 70 graden, dus nog even geduld.
Na 45 minuten op 100 graden heeft de biest een mooi goudgeel vel bovenop gekregen.
Eronder zit nog steeds dunne biestmelk, temperatuur 65 graden. Nog even geduld.
Na 60 minuten op 100 graden is de temperatuur van de biest 70 graden.
En inderdaad: alle biest is koek geworden. Prachtig gelukt!
Lariekoek biestkoek uit de oven
De smaak is heel anders dan de smaak van biestpap.
Persoonlijk vind ik dit lekkerder. Vooral met een beetje suiker erbij.
De smaak lijkt enigszins op die van kwarktaart, of van die Duitse Käse-torte.
lariekoek met suiker
Nog even wat onzin (lariekoek) over de meest geschikte biest voor dit soort recepten.
De derde of vierde keer melken zou de beste biest geven.
Dat is niet waar. Het testen van biest vóór het klaarmaken voor verkoop laat steeds
weer zien dat het derde en vierde melkmaal al veel te "melkerig" zijn.
Dus ongeschikt voor het maken van dit soort typische biest-recepten.
Meestal is de combinatie biest van eerste en tweede melkmaal na kalven het best.


links biest en rechts melk logo Lariekoek uit de oven, 100% biest