Temperatuur lager dan 70 graden houden en goed over de bodem roeren!

Leroy Holsteins en Jerseys  

Boerderij de Heerlijkheid

Jersey KendraLeroy Adrienne 31

Biestpap:

Biest (colostrum) is schaars. Het is bij ons alleen vers verkrijgbaar als een (jonge) koe net gekalfd heeft. Meestal hebben we ook wat ingevroren biest op voorraad. Wilt u weten of er biest is? Mail dan naar: info@boerderij-betuwe.nl.

Biestpap maken kan de eerste keer mislukken. Daarom het advies om de helft te gebruiken. Dan is er altijd nog een tweede kans. Je moet er even de tijd voor nemen en er bij blijven.

Deze biest is goed gelukt Biest boven de 70 graden gaat klonteren. De eiwitten gaan kapot.
De biest op de linkerfoto is gelukt. De biest op de rechterfoto is te warm geworden en is gaan klonteren.

In andere landen of culturen wordt de biest soms expres gekookt, voor het maken van soorten kaas of koek.

Ingrediënten/benodigdheden:

Biest (vers of ontdooid)
Grote pan met dikke bodem
Houten pollepel, liefst met rechte vorm (zoals foto helemaal links bovenin)
Nog een pan, of teil met bodem koud water

Bereiding (= biest wellen):
Doe de biest in de pan en verwarm langzaam, steeds roeren, goed over de bodem. Laat de biest zeker niet koken! Dan gaat ze schiften en is het mislukt. Dat gebeurt als de biest warmer wordt dan 70 graden. Zelf houd ik 3 minuten de temperatuur op ongeveer 65 graden. Als de biest wat dikker wordt, is ze goed geweld. De biest blijft als het ware aan de houten pollepel "kleven". Nu overgieten in een andere (koude) pan of in een teil met bodem koud water zetten.

Doe een beetje warme biest in een diep bord, beschuitje erop, naar smaak suiker/kaneel of honing erbij. Koude biest eten kan ook. Of met zout erover. Of met chocoladepoeder erdoor, bijv. Nesquick.

Idee: Biest kan ook ter vervanging van melk gebruikt worden bij het bakken van pannenkoeken. Heel voedzaam!

En probeer eens Lariekoek, een ouderwets recept, eenvoudig, biest in de oven.

links biest en rechts melk logo Biestpap met beschuit, suiker en kaneel